Kirke Saaby Kirke

24. september 2022

kl. 11:00

Dansk-græsk provstigudstjeneste

Efter en gudstjeneste i Kirke Saaby kirke, hvor kirken er pyntet med olivengrene og blåhvide bånd, er der græsk-dansk fest i præstegårdshaven.

  • Tale ved den græske ambassadør Nikolaos Kotrokois
  • Græsk musik ved Georges Christelis og band
  • Grillstegte lam, tzatziki og xoriatiki
  • Retsina, ouzo og fadøl

Næste morgen, den 25. september, drager alle præsterne i Lejre provsti til Grækenland, hvor præsterne fra nord til syd følger apostlen Paulus’ og Homers fodspor

Øverst billede fra Spartas gamle havneby Gytheio, hvor prins Paris drog bort med Helene, Menelaos ualmindelige smukke hustru. Bortførelsen af kong Menelaos hustru udløste den trojanske krig, hvor to af dagene er beskrevet i Iliaden.

På studierejsen er præsterne til konference med græske teologer på Aristoteles Universitetet i Thessaloniki. Den græsk-ortodokse biskop i Sparta har velvilligt åbnet sin residens til et møde med de midtsjællandske præster.

Præsterejsen indledes i Makedonien ved besøg i Kavala, Filippi og Thessaloniki. Dernæst til Veria, der i biblen kaldes Berøa, og derfra til Korinth og Kenkræe. Intentionen er at følge Paulus fodspor og fordybe sig i hans breve til Filippi, Thessaloniki og Korinth. Herefter går turen til Sydgrækenland, hvor præsterne følger Homers/Iliadens og Odysseens fodspor i blandt andet Kardamili, Taigetos-bjergene, Gytheio og Sparta. Turen ender i Athen, hvor Paulus holdt sin berømte tale på Areopagos.