Læsekredsen

”Det udvider éns horisont at blive inviteret til at se livet fra de nye perspektiver, man kan møde i en roman.”

“Når løget skrælles” – Günter Grass formidlet af Per Øhrgaard
Læsekredsen har den 7. marts inviteret tidligere professor på CBS Per Øhrgaard til at komme og fortælle om forfatteren Günter Grass og hans erindringer Når løget skrælles.

Per Øhrgaard er såvel kendt som en skarp debattør og anerkendt formidler af tysk historie og kultur som en fremragende oversætter af tysk litteratur.

Da Günter Grass i foråret 2007 udgav sine erindringer Når løget skrælles, var han allerede en markant personlighed i den tyske offentlighed. Opvæksten i den nu polske by Danzig (Gdansk) under krigen var hård. Som 17-årig blev han soldat, og ved krigens afslutning sad Grass i amerikansk krigsfangenskab. Efter sin løs­ladelse blev han først stenhuggerelev, siden gik han på kunst­akademiet i Düsseldorf. Senere flyttede han først til Berlin og siden til Paris, hvor han også begyndte at skrive og havde blot fået en enkelt digtsamling og et par teaterstykker offentliggjort, før det massive gennembrud kom med Bliktrommen i 1959.

Igennem årerne blev Grass igennem sine bøger og sit store engagement i den offentlige debat i Tyskland af mange ophøjet til Tysklands moralske stemme, fordi han hele tiden insisterede på at skrive og tale om det, der gjorte mest ondt i den hårdt prøvede tyske folkesjæl.

DATO Onsdag den 7. marts kl. 19.30
STED Rye Præstegård

Jeg forbander tidens flod – roman af Per Petterson
Onsdag den en 18. april mødes vi igen og læser den norske forfatter Per Pettersons roman fra 2009 Jeg forbander tidens flod.

Året er 1989. Berlinmuren falder. I løbet af nogle intense efter­årsdage følger vi Arvid Jansen, 37 år. Han skal skilles fra sin ungdomskæreste. Hans mor har fået konstateret kræft og rejser pludselig til Danmark. Der er noget, hun skal have styr på. Arvid følger efter hende to dage senere og siger til sig selv, at han gør det for at støtte hende, men er det nu også hele sandheden?

DATO Onsdag den 18. april kl. 19.30
STED Rye Præstegård

NYT – Samarbejde med Hvalsø bibliotek
Igennem mange år har læsekredsen i Rye præstegård haft et tæt og frugtbart samarbejde med Lejre bibliotek. Nu udvider vi samarbejdet og indbyder til foredragsaften den 8. maj på Hvalsø bibliotek, hvor vi har inviteret forfatteren Anne Lise Marstrand-Jørgensen, for at hun kan præsentere sin nye roman ”Sorgens grundstof”, som er en fortælling om menneskets sorg og længsel, om folkevandringer og storpolitiske magtkampe, om fremskridt og tilbageslag, glemsel og erindring, om folkedrab, flygtninge, krig, medfølelse og kærlighed, der aldrig hører op.
Entre 65 kr.

DATO Tirsdag den 8. maj kl. 19.00
STED Hvalsø bibliotek

Onsdag den 16. maj – film og smørrebrød
Den 16. maj er den sidste gang vi mødes i denne sæson, og som vanligt ser vi en film og hygger os over et par stykker smørrebrød.

DATO Onsdag den 16. maj kl. 19.00
STED Rye Præstegård

Anskaffelse af bøger
Hvad bestilling og anskaffelse af bøgerne angår, stiller Kirke Hyllinge bibliotek en fin service til rådighed. Den enkelte deltager kan afhente og aflevere sit eget eksemplar på Kirke Hyllinge bibliotek ca. en måned før læsekredsaftenen.

Velmødt- også til nye deltagere!

Aase Rabjerg, bibliotekar
Birgit Svendsen, sognepræst