Læsekredsen

Læsehestene i Rye præstegård begynder den nye sæson i fuld galop!

Vi indleder sæsonen den 18. september med at læse Maren Uthaugs roman fra 2017 “Hvor der er fugle”.

“Hvor der er fugle” 

Historien begynder stille og roligt, og alt ånder fred og ro, lige indtil der begynder at ske mærkelige ting.

For at redde sin mor må Johan gifte sig med Marie, selv om han elsker Hannah. De bosætter sig på et fyrtårn to sømil fra byen Uthaug i Norge, hvor det blæser så meget, at deres børn må bindes fast for ikke at blæse i havet. Sønnen tror, han er en kalv, datteren er besat af mænd, Marie lugter forkert, og Johan sidder i toppen af fyrtårnet og føler sig bedraget af livet. Men som historien skrider frem, bliver det mindre og mindre sikkert, hvem der egentlig bedrager hvem.

Romanens særkende er, at perspektivet skifter. Vi følger først Johans perspektiv, så datterens, så hustruen, Maries. Det er de samme år, vi hører om, de samme situationer, de samme begivenheder, nogle gange sågar de samme replikker, men fra forskellige synsvinkler.

Maren Uthaug, der er født i 1972, modtog i 2018 DRs romanpris for “Hvor der er fugle”. Hun er en halvt norsk, halvt samisk tegner og forfatter, der har vundet talrige priser for sine romaner og sjove striber. Hendes “Ting, jeg gjorde”- stribe har været del af avisen Politikens kultursektion siden 2013. Forfatteren bor i dag i Danmark.

DATO Onsdag den 18. september kl. 19.30
STED Rye præstegård

 

Karitas uden titel

Næste gang vi mødes er den 9. oktober, hvor vi læser  Kristín Marja Baldursdóttirs roman fra 2004 “Karitas uden titel“ (dansk udgave 2007).

Vi glæder os til denne aften at få besøg af Laura Lundager Jensen, som vil guide os gennem bogen.

Karitas vokser op i en stor familie på Island. Havet har taget faderen, men moderen er fast besluttet på, at alle hendes børn – også pigerne – skal have en uddannelse. Det kræver slid og slæb for både mor og børn, men det lykkes!

Karitas er talentfuld, og hun møder en kvinde med et staffeli, som sørger for, at hun kommer på Kunstakademiet i København. Da Karitas vender hjem, håber hun på et liv i kunstens tjeneste, men kærligheden til den smukke Sigmar får drømmen til at kuldsejle. Han er fisker, og Karitas er temmelig ensom, når han er på havet. Efter en tvillingefødsel er hun alene i flere måneder, og så kan hun ikke længere klare livet i deres tørvehus. 

Derfor får hendes søster Bjarghildur lov til at tage det ene af hendes tre børn til sig, og Karitas og de to andre flytter fra Borgarfjördur til det lille samfund Örefi, hvor de tilbringer de næste 14 år. Sigmar dukker pludselig op, da krigen bryder ud i Europa, og Karitas skal igen vælge mellem kunst og kærlighed.

Romanen blev nomineret til Nordisk råds litteraturpris.Kristín Marja Baldursdóttirs er født i 1949 på Island. Hun har skrevet flere romaner. Efter “Karitas uden titel” fulgte “Karitas uden lærred”, og senest har hun udgivet “Havblik”.

DATO Onsdag den 9. oktober kl. 19.30
STED Rye præstegård

 

“Guds bedste børn”

Onsdag den 6. november har vi slået os sammen med Lejrebibliotekerne om et arrangement med Morten Pape. Læs mere her på troweb.org

DATO Onsdag den 6. november kl. 19.30
STED Kirke Hyllinge bibliotek