Rye præstegård

29. januar 2020

kl. 19:30

Læsekredsen 2020 – 1

Vi indleder det nye år onsdag den 29. januar med at læse Orhan Pamuks ”Den rødhårede kvinde” fra 2019. 

Den unge apotekersøn og forfatterspire Cem har fået et sommerferiejob uden for Istanbul. Han skal gå til hånde hos en brøndgraver. Som brønden bliver dybere, vokser et særligt venskab frem mellem mester og lærling. Cems far, som var politisk aktiv på venstrefløjen, har forladt familien, og Cem finder en faderfigur i brøndgraveren. Men en smuk rødhåret kvinde, der er på turné med et omrejsende teater i den nærliggende by, vækker lidenskaben i Cem. Og pludselig tager historien en skæbnesvanger drejning.

Mange år senere vender Cem tilbage til egnen, hvor han tilbragte den skelsættende sommer. Oplevelserne har forfulgt ham hele livet, men nu opdager han, at virkeligheden er en helt anden, end han har fortalt sig selv.

Orhan Pamuk, der er født i 1952, er en af Tyrkiets væsentligste forfattere, der forener europæisk modernisme og orientalsk fortælletradition. Orhan Pamuks forfatterskab var de første år meget populært i Tyrkiet og blev tildelt flere priser, men i de senere år er hans popularitet faldet markant i hjemlandet. Selv peger Pamuk på, at dette kan skyldes, at han begyndte at vinde anerkendelse i udlandet, særligt i U.S.A. og Europa, og at dette har provokeret nationalistiske kredse i Tyrkiet.

I 2005 modtog forfatteren Nobels Litteraturpris og i 2012 Sonningprisen.

DATO: Onsdag den 29. januar kl. 19.30
STED: Rye præstegård