Kirke Hyllinge Kirke

2. februar 2024

kl. 15:00-17:00

Drop-in dåb og vielse

I 2017 introducerede Krist­kirken på Vesterbro konceptet drop-in dåb, og til manges store overraskelse blev der døbt over 30 første gang. Siden har drop-in dåb og også drop-in vielser bredt sig til hele landet. 

Vi havde vores første drop-in dåb i Kirke Hyllinge Kirke i 2018, og alle de negative tanker, der havde lydt om drop-in dåb – at det var en discountdåb og ingen dåbsoplæring, og folk bare kunne blive døbt, uden at tænke videre over det – blev gjort til skamme.

Vi døbte en ældre kvinde, som i mange år havde tænkt at blive døbt, men syntes, det var lidt mærkeligt og lidt pinligt at skulle stille sig op ved døbefonten under en gudstjeneste. Vi døbte et par lidt ældre børn, hvor den ene skulle konfirmeres, og familien så valgte at holde en fælles dåbsfest for dem begge. Vi døbte et barn, hvor forældrene havde valgt denne dåbsform af en helt konkret grund – der var i begge familier en gammel dåbskjole, som var blevet brugt i generationer, og navnene var broderet ind, og nu stod de med et barn og to kjoler og valgte en drop-in dåb, fordi dåben var vigtig, men det var diskussionen om dåbskjolen ikke.

Året efter indførte vi også drop-in vielse, som er lidt mindre drop-in, for det kræver, at man har fået lavet en ægteskabserklæring på rådhuset, men konceptet er det samme. Vi har viet par med vidt forskellige historier og begrundelser for at vælge denne form. Nogle kommer bare de to, andre har få gæster med, nogle kun deres børn. Andre kommer, fordi de har svært ved at komme i kirkerummet efter en svær bisættelse, og så er det her mindre formelt.

Fælles for både dåb og vielser er, at det er meget intimt og nærværende at være en del af som ansat i kirken, for når vi skræller så meget af rammerne af og kun bevarer rummet, ritualet og musikken – så bliver selve handlingen meget nærværende og rørende. Det virker på ingen måde uovervejet eller discountagtigt. Tværtimod.

I behøver ikke at tilmelde jer, I kommer bare, og I behøver ikke at bo i Kirke Hyllinge sogn for, at I kan blive viet eller døbt.

Til dåb skal I bare møde op – men der er dog nogle forudsætninger i forhold til at blive viet:

· Mindst en af jer skal være medlem af folkekirken

· I skal medbringe:

· Billedlegitimation

· Prøvelsesattest fra kommunen. Se hvordan I får den https://www.borger.dk/familie-og-boern/Aegteskab-og-parforhold/Naar-I-vil-giftes

· Hvis I allerede er blevet gift på rådhuset, skal I medbringe jeres vielsesattest

Det anbefales at være i god tid med at indhente prøvelsesattesten, som godt kan være nogle uger undervejs.

Yderligere oplysninger kan fås hos sognepræst Lars Munch på 2896 4134 eller [email protected] sognepræst Mette Griffenfeldt Merrald på 2089 2503 eller [email protected]

DATO Fredag den 2. februar kl. 15.00-17.00
STED Kirke Hyllinge Kirke