Nationalparken

23. september 2018

kl. 12:00

Nationalparken inviterer til efterårsjævndøgn

Den 23. september kan jævndøgnet opleves i Jyllinge, Gershøj og Gl. Lejre. Nationalparken og Kirken sætter fokus på årets gang i naturen.

Sejl med ud på fjorden, klap får og fisk, undersøg krible krable dyr, bag snobrød, oplev vikingeritualer – og hør hvad kirken siger om ansvar og bæredygtighed.

Nationalparken gennemfører tre store arrangementer i samarbejde med lokale ildsjæle og foreninger. Hvert af de tre steder kan man gå til gudstjeneste med temaet ’menneskets forvaltning af skaberværket’.


Hils høsttiden velkommen i Jyllinge og på Lilleø

I Jyllinge vil Hellig Kors Kirke og Jyllinge Fiskerihavn danne ramme om forskellige, gratis natur- og kulturoplevelser.

Klokken 12 kan du opleve en gudstjeneste i den flotte nye Hellig Kors Kirke ved sognepræst Kaj Bollmann. Herefter vil natur- og kulturformidler Karsten Munkvad tage interesserede på en byvandring fra kirken og ned til Fiskerihavnen, hvor arrangementet fortsætter.

Fra klokken 13 til 16 vil man ved Jyllinge Fiskerihavn kunne opleve fjordens liv, prøve en skydepram, studere historiske fiskeredskaber, klappe får og filte en bold af uld. Yderligere vil der være gratis sejlture til Lilleø, hvorfra fjordens fugle kan opleves.


Første gudstjeneste nogensinde i Skibssætningen i Gl. Lejre

Skibssætningen er et indviet monument fra vikingetiden. Aldrig tidligere har der så vidt vides været holdt en kristen ceremoni dér.

Klokken 13 afholdes her en høst-andagt ved tidligere Domprovst Jens Arendt.  Der bliver sunget salmer og sange, og orglet er erstattet af folkemusikere.

Klokken 14.30 kan man opleve en ofringsceremoni i Skibssætningen og høre om ASA-troen ved Janus Stenz, gode, og andre følgere i ASA-Vane samfundet. Der vil være mulighed for efterfølgende dialoger med både provsten og goden.

Allerede fra klokken 12 er der bål, forfriskninger og hygge med snobrød og bål-kaffe i den gamle grusgrav ved siden af Skibssætningen. Under hele arrangementet vil børn og voksne også kunne opleve folk i vikingeklæder, samt se på vandløb og dyreliv med den rullende naturskole.

Endelig vil der fra klokken 13 til 14.30 være en historisk landskabsvandring fra Lejre Museum.


Få fiskefingre i Gershøj eller sejl med Svanen ud på fjorden

I Gershøj indledes dagens mange aktiviteter med gudstjeneste ved sognepræst Helene Wonsbek Rasmussen i den smukke gamle Gershøj Kirke klokken 11. Herefter inviterer Karl-Johan Rubæk på en byvandring gennem landsbyen.

Mellem klokken 12 og 16 vil der være aktiviteter omkring Gershøj Havn. Klap fisk med Gershøjfiskerne eller sejl i kajak på Roskilde Fjord. Spejdertroppen Ræven stiller op med kreativ sejlads, snobrød og lejrliv.

Endelig kan du fra Gershøj komme på to tematiske sejlture med fjordbåden Svanen. Hør blandt andet om fjordens fisk og fjordens fugle.


Markering af årets solhøjtider

De seneste år har nationalparken fejret årets sol-højtider med forskellige begivenheder og oplevelsesture, fx Vintersolhvervet i Roskilde Domkirke. Arrangementerne er gennemført i samarbejde med Roskilde Stift.

Fejringen af efterårsjævndøgnet er igen et samarbejde, hvor kirken indleder hvert arrangement med en gudstjeneste under høst-temaet ’Menneskets forvaltning af Skaberværket’.

Baggrunden er, at kirken har fået mere fokus på miljø og klima, og hvad forandringerne betyder for både kloden og det enkelte menneske.

I Roskilde Domkirke vil man samme dag klokken 17 kunne opleve en skabelsestidsgudstjeneste med fokus på klima og medvirken af meteorolog Jesper Theilgaard.

 

Find det detaljerede program for dagen på nationalparkens hjemmeside: https://nationalparkskjoldungernesland.dk/nationalparkens-ture-og-arrangementer/2018/nationalparken-inviterer-til-efteraarsjaevndoegn/

 

For yderligere oplysninger kontakt:

  • Naturvejleder Sofie Clauson-Kaas på email: [email protected] eller mobil: 21336209
  • Næstformand i nationalparkens bestyrelse Jan Eriksen på email: [email protected] eller mobil: 40332133