Rye Præstegård

7. marts 2018

kl. 19:30-22:30

Günter Grass formidlet af Per Øhrgaard

Læsekredsen i Rye Præstegård har den 7. marts inviteret tidligere professor på CBS Per Øhrgaard til at komme og fortælle om forfatteren Günter Grass og hans erindringer Når løget skrælles.

Per Øhrgaard er såvel kendt som en skarp debattør og anerkendt formidler af tysk historie og kultur som en fremragende oversætter af tysk litteratur.

Da Günter Grass i foråret 2007 udgav sine erindringer Når løget skrælles var han allerede en markant personlighed i den tyske offentlighed. Opvæksten i den nu polske by Danzig (Gdansk) under krigen var hård. Som 17-årig blev han soldat og ved krigens afslutning sad Grass i amerikansk krigsfangenskab. Efter sin løs­ladelse blev han først stenhuggerelev, siden gik han på kunst­akademiet i Düsseldorf. Senere flyttede han først til Berlin og siden til Paris, hvor han også begyndte at skrive og havde blot fået en enkelt digtsamling og et par teaterstykker offentliggjort, før
det massive gennembrud kom med Bliktrommen i 1959.

Igennem årerne blev Grass igennem sine bøger og sit store engagement i den offentlige debat i Tyskland af mange ophøjet til Tysklands moralske stemme, fordi han hele tiden insisterede på at skrive og tale om det, der gjorte mest ondt i den hårdt prøvede tyske folkesjæl.

I 1999 modtog han Nobelprisen i litteratur.