Rye præstegaard

18. april 2018

kl. 19:30

Læsekredsen læser Per Petterson

Den 18. april mødes vi og læser den norske forfatter Per Pettersons roman fra 2009 Jeg forbander tidens flod.

Året er 1989. Berlinmuren falder. I løbet af nogle intense efter­årsdage følger vi Arvid Jansen, 37 år. Han skal skilles fra sin ungdomskæreste. Hans mor har fået konstateret kræft og rejser pludselig til Danmark. Der er noget, hun skal have styr på. Arvid følger efter hende to dage senere og siger til sig selv, at han gør det for at støtte hende, men er det nu også hele sandheden?

Jeg forbander tidens flod er en roman om historiens ubønhørlige malstrøm. Titlen er hentet fra et digt af Mao, der var en af Arvid Jansens politiske stjerner dengang i 70’erne, da han som så mange andre norske maoister lod sig proletarisere og tog arbejde på en fabrik. Og dermed i morens øjne forspildte chancen for et andet liv end det, hun selv har haft ved samlebåndet på chokoladefabrikken Freia.
En roman, hvor den store verdenshistorie og det enkelte menneskes blandes på forunderlig vis i dobbeltfortællingen om det anspændte mor-søn forhold, som skal stå endnu en prøve i et sommerhus i Nordjylland.

Forfatteren Per Petterson er født i 1952 og opvokset i Oslo. Han er uddannet bibliotekar og har arbejdet som boghandler, oversætter og litteraturkritiker. Per Petterson var 35 år gammel, da han debuterede med den meget kritikerroste novellesamling Aske i munden, sand i skoen fra 1987. Det store gennembrud kom dog først i 2003 med Ud og stjæle heste. I 2009 modtog han Nordisk Råds Litteraturpris for netop romanen Jeg forbander tidens flod og har siden skrevet den anmelderroste roman Jeg nægter.

Den 16. maj er den sidste gang vi mødes i denne sæson, og som vanligt ser vi en film og hygger os over et par stykker smørrebrød.

DATO Onsdag den 18. april kl. 19.30
STED Rye Præstegård

DATO Onsdag den 16. maj kl. 19.00
STED Rye Præstegård