Rye præstegård

29. oktober 2016

kl. 10:00

Med udsigt til begge sider

Allehelgensdag er den dag, hvor vi mindes vore døde og i år falder den på søndag den  6. november. I den anledning har vi, lørdag den 29. oktober,  inviteret to af vore ypperste  kapaciteter inden for teologisk forskning og sjælesorg Johannes Værge og Preben Kok  til at holde foredrag om døden, sorgen og opstandelsen.

Vi mødes kl. 10, hvor tidligere sognepræst Johannes Værge vil tale om: ”Hvad sker der, når vi dør?  – Det kristne håb over for døden”. Budskabet om de dødes opstandelse til evigt liv er et centralt tema i Det Nye Testamente, og i trosbekendelsen tales der om ’kødets opstandelse’ og ’dommen’. Men fuld enighed har der aldrig været om fortolkningerne. I den tidligste, græsksprogede kristendom lå vægten på den afklaring, forvandling og fuldendelse, der venter os i døden. Dommen blev set som en helbredende foranstaltning. Da man i vesten gik over til latin i teologien, blev det billedrige sprog fortrængt af en juridisk tænkemåde. Det gav gudsforholdet præg af et retsforhold med vægt på skyld og straf, og dommen fik en truende karakter. Det førte til middelalderens dystre forestillinger om skærsild og helvede. Denne udvikling reagerede bl.a. Martin Luther imod. Undervejs i sit foredrag vil Johannes Værge også give sine egne bud på en nutidig fortolkning, herunder tanken om gensynet. Efter Johannes Værges foredrag er menighedsrådet vært ved en let (gratis) frokost og derefter ca. ved 12-tiden taler tidligere sogne-og sygehuspræst Preben Kok om: “Med udsigt til begge sider” ”Vi skal huske livsglæden, men aldrig uden også at have blik for svagheden, afmagten og døden. Frygten og håbet hænger sammen, og balancen er altafgørende for os alle”, siger Preben Kok, som gæster Rye præstegård denne lørdag, og han fortsætter ”Vi har helt mistet blikket for, at vi kan blive ramt af sygdom, svaghed, og at vi alle skal dø. Vi har groft sagt en eller anden ide om, at hvis det sker, så er det enten på grund af lægefejl, eller fordi vi selv har levet for usundt. På den måde er døden stadig et område, vi mener, vi skal have kontrol over. Det gør os urealistiske. Men et gammelt visdomsord siger:
“Hvor der er helhed, er der altid mindst to sandheder, der er sande på samme tid. I de sidste 40 år har vi i mange af livets væsentlige forhold glemt den ene af de to sandheder. Det er der nu ved at blive rettet op på. Hvordan? I den forbindelse spiller tro og kirken en særlig rolle. Hvilken?”

Johannes Værge var i mange år præst ved Københavns Domkirke og har efter sin pensionering fordybet sig i flere teologiske emner bl.a. om livet efter døden. Han udgav således i 2008 ”Efter døden. En bog om det evige liv”, hvori han gennemgår en lang række poeters, bibelforfatteres og teologers forestillinger om opstandelsen og livet efter døden, ligesom han gennemgår sin egen personlige forståelse baseret på sine studier af emnet og mange års erfaringer som sognepræst. I hans seneste bog fra 2014 ”Guds skrøbelige arvinger. En bog om menneskets fald og fuldendelse” bygger han videre på tankerne fra den førstnævnte bog.

Preben Kok var igennem 40 år en højt værdsat sognepræst i Engum sogn og i en lang årrække sygehuspræst ved Vejle sygehus og underviser i sjælesorg. Som sygehuspræst har han bl.a. været initiativtager til nye samtalefora mellem lægevidenskaben, samfundstænkningen og teologien og via dette præget den offentlige debat om forholdet til sygdom og død. I et sideløbende forfatterskab har han bl.a. udgivet “Skæld ud på Gud” fra 2008 , samt samtalebogen “Hjælp når livet kommer bag på os”, sammen med Bjarne Lenau Henriksen og Eva Jørgensen.
Vi regner med at slutte dagen af ved 14-tiden. Alle er hjertelig velkomne.